Algoritmisch denken en gestructureerd programmeren (in Java)
Welkom bij de website voor de cursus Algoritmisch Denken en Gestructureerd Programmeren (in Java met Greenfoot) van de Radboud Universiteit!
Deze cursus richt zich primair op de kunst van het oplossen van computationele problemen. Het doel is om op een leuke manier kennis te maken met algoritmisch denken en programmeren. Informatica is veel meer dan programmeren alleen! Het omvat puzzelen, creatief zijn en het zoeken naar oplossingen.
In deze cursus ga je in 8 bijeenkomsten leren om programma’s te schrijven in Java. Elke week is er een bijeenkomst op de universiteit waarin je onder begeleiding van (universitaire) docenten en studenten kennis maakt met de theorie en een aantal opdrachten gaat maken. In deze opdrachten moet je heuse programma's in elkaar zetten! Je leert ook kunstmatige intelligentie te implementeren; je zult tegen je klasgenootjes strijden om wie de slimste Dodo kan programmeren.
Computational Thinking
Als je wilt leren om te schaken, moet je de regels kennen. Deze regels vertellen je wat je wel en niet kunt doen. Maar als je wilt leren goed te schaken en er plezier aan wilt beleven, dan moet je meer kennen dan alleen de regels. Je moet leren wat een slimme zet is. In deze cursus leer je op een gestructureerde wijze problemen te analyseren en op te lossen. Het doel is om je te leren goed (object georiënteerd) te programmeren (in Java), terwijl je er ondertussen plezier aan beleefd.
Programmeeromgeving
Voor deze cursus gebruiken we de Greenfoot programmeeromgeving (Versie 3.1.0). Deze kun je gratis downloaden.
Theorie en opdrachten
Download hier de theorie en de opdrachten.
Scenario’s
Download de scenario's die als uitgangspunt voor elke opdracht gebruikt (kunnen) worden.
Stroomdiagrammen
Voor het tekenen van stroomdiagrammen kun je gebruik maken van deze tool.Contact
Als je vragen, opmerkingen of tips hebt, voel je vrij contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken op een van de volgende mailadressen: s.smetsers [AT] cs.ru.nl of renske.smetsers [AT] science.ru.nl